Η επιλογή κλιματιστικού πρέπει να γίνεται βάσει των πραγματικών αναγκών και είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για τη διασφάλιση υψηλής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.
Αρκετοί άνθρωποι πίστευαν και όχι αδικαιολόγητα, ότι τα κλιματιστικά ήταν συσκευές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία στο χώρο των κλιματιστικών έχει προχωρήσει σημαντικά με αποτέλεσμα τα νέα μοντέλα να είναι ιδιαίτερα οικονομικά στη λειτουργία τους σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα κλιματιστικά τύπου inverter μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 35% σε σχέση με τις παλαιότερες συσκευές, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται έως και σε 50% βάση την ενεργειακή κλάση.
Κατατάσσονται από την ενεργειακή κλάση Α +++ (υψηλή ενεργειακή απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος) έως και την ενεργειακή κλάση G (χαμηλή ενεργειακή απόδοση, υψηλή κατανάλωση ρεύματος)
Τα κλιματιστικά επίσης συνεργάζονται εξίσου καλά και με άλλα είδη θέρμανσης.
Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας χρησιμοποιείται μια μεγάλη εξωτερική μονάδα κλιματισμού που συνδέεται με τα υφιστάμενα καλοριφέρ νερού και καταργούνται οι καυστήρες πετρελαίου για θέρμανση.
Επίσης, μπορούν να ενωθούν και με ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ μπορούν να συνδεθούν με ειδικές κλιματιστικές μονάδες εσωτερικού χώρου για ψύξη.
Η κατάλληλη συσκευή
Όπως είναι λογικό, δεν ενδείκνυνται όλα τα κλιματιστικά για όλους τους χώρους.
Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη απόδοση της συσκευής, την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του χώρου μας αλλά παράλληλα και τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κλιματιστικού.
Σημαντικά κριτήρια για την επιλογή
- Το έτος κατασκευής της κατοικίας
- Το εμβαδόν του χώρου που θέλουμε να δροσίσουμε
- Τον αριθμό των ατόμων που διαβιούν στον συγκεκριμένο χώρο
- Εάν υπάρχουν παράθυρα, πόσα είναι αυτά και που ακριβώς βρίσκονται
- Τον προσανατολισμό της κατοικίας
Ο ρόλος της εγκατάστασης
Στην εξασφάλιση υψηλής απόδοσης πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως σημαντικότερο ακόμη και από αυτόν της επιλογής συσκευής, παίζει η σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού από πιστοποιημένους τεχνίτες και σύμφωνα με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό κανονισμό.
Σε γενικές γραμμές για την ορθή τοποθέτηση της συσκευής θα πρέπει να έχουνε υπόψη μας τα εξής.
Για την εσωτερική μονάδα:
- Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το σημείο όπου συνήθως καθόμαστε (θέση γραφείου, κρεβάτι, καναπές), ώστε αυτός να μην «χτυπάει» κατευθείαν πάνω μας.
- Η κατεύθυνση του αέρα να είναι κατά το δυνατόν προς το κέντρο του χώρου.
- Το σημείο τοποθέτησης να μην είναι επάνω από κουζίνα ή άλλες μαγειρικές συσκευές για να μην μαζεύει λίπος στο στοιχείο του.
- Να είναι κατά το δυνατόν στην πλευρά των παραθύρων και των θυρών ώστε τον χειμώνα ο αέρας που φυσάει προς τα κάτω να λειτουργεί σαν «αεροκουρτίνα» προς τις θερμικές απώλειες.
- Η εγκατάσταση της εσωτερικής μονάδας να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι ψυκτικές σωληνώσεις να φαίνονται όσο το δυνατό λιγότερο έως καθόλου.
Για την εξωτερική μονάδα:
- Να επιτρέπει την εύκολη συντήρηση του μηχανήματος
- Να είναι κοντά στο σημείο τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας
- Να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες ελεύθερες αποστάσεις γύρω από το μηχάνημα
- Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς κοντινά σπίτια, σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες
- Το εξωτερικό μηχάνημα θα πρέπει να εδραστεί σε στιβαρή μεταλλική βάση, επάνω σε αντικραδασμικά λάστιχα για την αποφυγή συντονισμού και τυχόν κραδασμών.
Οικονομική λειτουργία και εξοικονόμηση ενέργειας
Μπορεί τα παλαιότερα μοντέλα να απαιτούσαν τη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας, ωστόσο οι σύγχρονες συσκευές – και ιδίως εκείνες της υψηλής ενεργειακής κλάσης – λειτουργούν σαφώς πιο οικονομικά.
Μάλιστα, αν ακολουθηθούν κάποιες μικρές συμβουλές, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Συμβουλές:
- Επιλέγουμε πάντα θερμοκρασίες δωματίου 24 - 26 βαθμούς Κελσίου στην ψύξης και περίπου τους 22 βαθμούς το χειμώνα για τη λειτουργία της θέρμανσης, κυρίως τις ώρες του ύπνου.
- Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς τον καθαρισμό των φίλτρων. Τα μη καθαρισμένα φίλτρα επιβαρύνουν τη λειτουργία του κλιματιστικού και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.
- Καθοριστικός επίσης είναι ο ρόλος της συντήρησής του. Επειδή πλέον τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται και για τη θέρμανση των χώρων είναι σκόπιμο η συντήρησή τους να γίνεται δύο φορές τον χρόνο καθώς υπάρχει συγκέντρωση πολλής σκόνης και μικροοργανισμών στις επιφάνειες και τα εξαρτήματά της εσωτερικής μονάδας. Ο καθαρισμός των φίλτρων και ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.
Συσκευές για κάθε βαλάντιο
Σχετικά με το κόστος αγοράς τους, αυτό ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ισχύ του κλιματιστικού, την ενεργειακή του ταυτότητα – κλάση, τον κατασκευαστή, την ποιότητα και φυσικά τα επιπλέον χαρακτηριστικά που διαθέτει (πχ. ιονιστής, wifi, λειτουργία αυτοκαθαρισμού).